1.3.1 E-SHIPPING


E-shipping ekranı, sevkiyat zamanı gelen siparişlerin sistem üzerinden kayıt ve onay işlemleriyle takip edilmesini sağlar. Sevkiyata hazırlanacak olan siparişler, işletmenin kendi üretimleri arasındaki siparişleri, üretiminden mağazaya veya mağazalar arası siparişleri olabilir. Bu durumda ‘sevk talebi’ oluşturarak süreç kontrolü yapılır. Siparişler, nihai müşterilerin ürünleri ise ‘sevk planı’ oluşturarak süreç kontrolü yapılır.


İlgili adımlar takip edildiğinde belli filtrelemelere göre listelenmiş sevk planları veya sevk talepleri gözükmektedir. İstenilen tarih aralığına göre ve açık sevk, kapalı sevk, hazır sevk, kısmi hazır sevk durumuna göre olarak listeleme yapılır.

Sevk planı veya sevk talebi yapılmış olan siparişlerden bir aksilik halinde farklı bir tarihe ertelenme durumu olabilir. İlgili satır ve ertelemek istenen tarih seçilerek Gönder butonuna tıklandığında, o sipariş için yeni bir sevk planı veya sevk talebi oluşmuş olur.

Aynı müşteriye ait ve aynı tarihler için sevk planı hazırlanmış olan, farklı sevk numaralarına ait siparişler bulunabilir. Bu durumda ilgili satırlar işaretlenip Birleştir denilerek, yapılacak işlemler tek satıra düşürülebilir. Bu da işlem hızlılığı sağlar. (Şekil:1)

SVK-79 numaralı sevk planı üzerinden süreç kontrol aşamalarını inceleyelim. (Şekil-1)

İlk olarak svk numarasına tıkladığımızda, sevk planını içeren ürünler, cari hesap gibi bilgiler görülebilmektedir. Burada eksik veya hatalı olduğu düşünülen bilgiler güncellenebilir. (Şekil-2)

Süreç kontrol aşamalarını incelediğimizde, ilk olarak Sevk sütununda hazırlanmış olan sevk planının onay işlemi gerçekleştirilir. Ürünler işaretlenerek Sevk Et butonu ile sevk işlemi yapılabilir onayı verilir. (Şekil-3)

Sevk işlemi onaylanan sütun mavi renk olur. İşlemin devam ettiğini belirten mavi rengin, ürünlerin hazır olup sevk edildiğini belirten kırmıza renge dönmesi için irsaliye kesim işlemini beklemesi gerekmektedir. Sevk işlemi onaylanan ürünlerin hazırlık kontrolünün yapılması için Hazırlık sütununa geçilir. (Şekil-4)

Palet üzerine istif yapılarak hazırlanacak olan ürünlerin, depolar arası giriş ve çıkışlarının yapılabilmesi için ambar fişi oluşturulmalıdır. Mobilya sektöründe, modülü paketler oluşturduğu için paket kontrolü yapılır. Satırların sonundaki çarpıya tıklayarak kontrol işlemi yapıldıktan sonra, Ambar Fişi oluşturularak kontrol ve kayıt işlemi gerçekleşmiş olur. (Şekil-5)

Kırmızı renk olan hazırlık sütunu ile, ürünlerin hazırlık kontrolü sağlanıp depodan çıkışı yapıldığını gösterir. Palet üzerine istif yapılan paketler, sevkiyat işlemi öncesi onaydan geçer. (Şekil-6)

Sevkiyat sorumlusu, manuel olarak işlem yapabileceği gibi el terminali ile etiketlerin üzerindeki barkod numarasını okutarak bu işlemleri gerçekleştirebilir. Sevk Kontrol Oluştur diyerek son onay işlemi de gerçekleşmiş olur. (Şekil-7)

Kontrol işlemleri tamamlanmış olan sevk planı, irsaliyesi kesilip ürünlerin kapatılması gerektiği aşamaya gelir. Ürünler artık teslim edilebilir durumdadır. (Şekil-8)

İrsaliyesi de kesilen sevk planı ile siparişin içeriğindeki ürünler kapatıldı aşamasına geçmiş olur. Ürünlerin onay işlemleri ve işletmeden çıkışı gerçekleşmiştir. Muhasebe bölümünün fatura kesme işlemi ile sevk planı kapatılmış olur. (Şekil-9)

Yazdırma bölümündeki seçenekleri incelediğimizde, ürünleri teslim alan teslimatçıya Teslim Fişi verilir. Bu teslim fişinin üzerinde vergi bilgileri, sevk tarihleri, ürünler ve ürünlerin paket bilgileri bulunur.

Hazırlama Listesi, sevkiyat çalışanının hangi ürünlerden ne kadar miktarlarda hazırlaması gerektiğini gösterir.

Sevkiyat etiketi ile nakliye, kargo gibi bilgileri etiket üzerine basarak, teslim alan kişiler için yönlendirme oluşturulmuş olur. (Şekil-10)