1.2.3 E-PLANNING
İşletmeler sipariş ve stok durumunu güncel olarak takip edebilmektedir. Yapılacak olan planlarda da bu iki durum çok önemli bir etmendir. E-planning ekranı, işletmenin güncel durumunu görüp bir sonraki adımın ne olması gerektiğine karar verecek olan planlamacı için güzel bir öngörü sağlar. Planlamacı, gerçekleştirmek istenen hedefler doğrultusunda planını belirleyip üretim planı talebinde bulunabilir.

İlgili adımlar takip edildiğinde talepte bulunulan planlar listelenmektedir. Planlama talebinde bulunulup işleme alınanlar ve işleme alınmayı bekleyenler olarak filtreleme yapılabilir. İşletmenin mevcut durumu dikkate alınarak plan talebinde bulunmak istenirse, ‘Üretim Plan Hesaplama’ butonuna tıklayarak açılan ekrandan ilerlenir. (Şekil-1)

Planlama talebinde bulunulacak ekranda ilk olarak filtreleme bölümünü inceleyelim.
-İhtiyacı karşılamayanlara göre filtreleme; stok durumu, siparişler ve üretim durumu hesaplandığında satılabilir stok miktarı sıfırdan fazla olan yani ihtiyacı sıfır olan ürünler listelenir.
-İhtiyacı karşılayana göre filtreleme; stok durumu, siparişler ve üretim durumu hesaplandığında satılabilir stok miktarı sıfırdan az olan yani ihtiyacı sıfırdan fazla olan ürünler listelenir.
-Üretim Talebine göre filtreleme: stok durumu, siparişler ve üretim durumu hesaplandığında tüm durumların incelenebileceği listeleme yapılır. (Şekil-2)
Gerçek stok olarak ifade edilen sütunda üretilip depoya girmiş olan ürün sayısı gösterilmektedir. Buradaki hesaplama şekli ise; o ürünü oluşturan paketlerden depoda sayıca en az olan miktarı yansıtarak tüm paketler tamamlandığında ‘bir ürün’ edecek şekilde hesaplama yapılır. Herhangi bir paketten fazla miktarda bulunması o üründen de o kadar miktarda bulunduğunu göstermez.
Verilen sipariş sütunu, ürünü işletme dışı tedarik etmek için verilen siparişleri gösterir.
Üretimden gelecek sütunu, üretim planlaması yapılıp üretime başlayan veya başlayamayan ürünleri gösterir.
Üretim talebi sütunu, üretim planlamasına talep olarak eklenilip üretimden gelmesi beklenen ürünleri gösterir.
Toplam artan ise; gerçek stok, verilen sipariş, üretimden gelecek, üretim talebi sütunlarının toplamını gösterir. Bu sütun, istenilen bütün işlemler gerçekleştiğinde elimizde bulunacak toplam ürün miktarını göstermektedir.
Alınan sipariş sütunu, müşterilerin o ürün için verdiği sipariş miktarını gösterir.
Üretime gidecek sütunu,
Toplam azalan ise; alınan sipariş ve üretime gidecek sütunlarının toplamını gösterir. Bu sütun, o ürün için müşterilerin ve üretimin istediği talep toplamını gösterir.
Satılabilir stok sütunu, toplam artan sütunundan toplam azalan sütunun eksiltilmesiyle hesaplanır. Üretimlerin tamamlandığı ve siparişlerin karşılandığı son durumda yeni bir sipariş geldiğinde satılabilir stok durumunu gösterir.
Dönem ihtiyacı sütunu,
İhtiyaç sütunu ise, üretim planlama talebinde bulunmak için değerlendirilen son ve en önemli sütundur. Satılabilir stok miktarı ve dönem ihtiyacının toplamı, üretim planlama talebi için gereken miktarı gösterir. Değerler eksiye düştükçe ihtiyaç miktarı artar.
Girişi yapılmış olan verilere göre sistem, ihtiyaç sütunu ile üretim planlama talebinde bulunabilmeyi sağlar. Planlamayı yapan kullanıcı, işletmenin belirlediği minimum maksimum stok seviyelerini de dikkate alarak ihtiyaçlar üzerinde değişiklik yapıp planlama talebi oluşturmuş olur. (Şekil-2)

‘Demonte ürün hesaplama’ butonu ile ürünler paket bazında listelenir. İşlem adımları üretim talebi hesaplama ile aynı şekilde ilerler. (Şekil-3)