1.1.1 MOBİLYA TASARIM
Mobilya tasarım modülü , işletmenin satış, planlama, üretim, maliyet, sevk gibi takip etmek istediği ürünlerin her bir aşamasının temelini oluşturur.
Mobilya tasarım modülü ile işletmeler öncelikle tasarım aşamasında olan modülün kesim listesini, malzeme maliyetini görebilir, tasarımı tamamlanan modülleri sisteme transfer ederek sipariş girilebilir, planlayabilir, üretim takibi yapabilir, sevk planlaması, depo takibi ve malzeme-işçilik-üretim gider maliyetlendirmesi yapabilirler.


İlgili adımlar takip edilip mobilya tasarım ekranına gelindiğinde, önceden hazırlanmış olan tasarım çalışmaları görülmektedir. Görüntüdeki filtreleme seçeneğiyle arama yapılabildiği gibi filtreleme alanından tasarım adı veya kategori içeriği ile de filtreleme gerçekleşir.
Yeni kayıt için sağ üst köşeden "Ekle" butonuna tıklayarak açılan ekranlarla işlem yapılmaya başlanır.

1-Tasarım Adı: İşletmenin tasarladığı ürünlerin serisi için belirlediği isimdir. (Şekil-2)
2-Süreç: Tasarımın süreç aşamasını gösterir. (Şekil-2)
3-Kategori: İşletmenin üretmiş olduğu modüllere göre önceden kaydedilen kategoriler üzerinden seçim yapılır. (Şekil-2)
4-Renk Adı: Kullanılmış olan ya da kullanılacak renk tanımları önceden kayıt edilip, kullanılacak olan renk üzerinden seçim yapılır. (Şekil-2)
5-Türü: Hangi aşamaya kadar üretim takibi yapılmak isteniyorsa ‘Modül, Modül-Paket, Modül-Paket-Parça’ seçeneklerinden biri seçilir. (Şekil-2)
Dikkat: İşletme bunu dikkatli düşünüp karar vermelidir. Takip edilmesi istenen düzene göre sistem üzerinden hazırlık yapılır. Durum değişikliği yapmak sonrasında kullanıcıları ve üretimi zorlayabilir.
6-Üretim Miktarı: Tasarımdaki nesnelerin (Modül, Paket, Parça) işçilik ve üretim gider maliyetleri hesaplanırken baz alınacak üretim miktarıdır
7-Açıklama: İsteğe bağlı olarak tasarımla ilgili açıklama eklenir.
İlgili bölümler doldurulduğunda karşımıza çıkan ekran doldurularak devam edilir. Bu bölümlerin neyi ifade ettiğini inceleyelim.

1-Modüller: Tasarıma ait modüller bu bölümde gösterilir. Modüle tıklanarak, ona ait paket ve parçalar ilgili bölümde gösterilir. Ekleme butonuna tıklayarak modül ekleme sayfasına gidileceği gibi, Güncelleme butonuna tıklayarak modül bilgileri güncelleme sayfasına yönlendirilir. (Şekil-3)
2-Paketler: : Tasarıma ait paketler bu bölümde gösterilir. Pakete tıklanarak, ona ait parçalar ilgili bölümde gösterilir. Ekleme butonuna tıklayarak paket ekleneceği gibi, Güncelleme butonuna tıklayarak paket bilgileri güncelleme sayfasına yönlendirilir. Modül seçilmişse; bu bölümdeki Kopyalama linkine tıklanarak, daha önce oluşturulan ortak paketler seçilen modül için kopyalanır. (Şekil-3)
3-Parçalar: Tasarıma ait parçalar bu bölümde gösterilir. Parçalar Güncelleme butonuna tıklayarak güncelleme sayfasına gidilir. Modül seçilmiş ise ilgili modül için Ekleme butonu ile yeni parça eklenirken, Güncelleme butonu ile diğer tasarımlarda tanımlı parça(lar) kopyalanır. Henüz hiç parça kaydı yapılmamış ise Transfer butonu ile çizim programları tarafından veya manuel olarak oluşturulan excel tablolarından parça transferi yapılır. (Şekil-3)
Ürün Ağacı Transfer: Tasarım işlemi tamamlanmış olan modüller sisteme transfer edilerek, ürün kartları ve ürüne ait reçeteler oluşturulur. (Şekil-3)
Ürün Ağacı Kontrol: Transfer edilip işlem görmeye başlayan modüller üzerinde yapılan güncellemelerin sistemdeki ürün ağaçlarının senkronizasyonu kullanılır. (Şekil-3)
4-Tasarımın tarihçesini görmek için, işletmenin isteyip sistemin sunduğu belgeleri incelemek için, ağaç kopyalama yapmak ve yeni bir kayıt açmak için ilgili butonlar kullanılır. (Şekil-3)

1-Modül bölümünde Ekleme butonuna tıkladığımızda açılan pencerede default modül ile modülün anılan rengi ve ölçüsü belirlenir. Bu bilgiler aynı zamanda modülün adını da oluşturur. Tavsiye etmemekle birlikte modül adı manuel olarak değiştirilebilir. (Şekil-4)

2- Paketler bölümünde Ekleme butonuna her bir tıklamada seçilen modül için paket satırı açılacaktır. Güncelleme butonuyla seçilen paket üzerine en-boy-yükseklik, kilo bilgileri girilebilir. Aynı paketten birden fazla tanımlamamak için paket adedi bölümü artırılabilir. Diğer modüllerin bu paketi ortak paket olarak kullanması gerekiyorsa Master Ortak Paket kutucuğu işaretlenir. (Şekil-5)

3- Parçalar bölümünde paketi oluşturan parçalar, parça tipine göre seçilerek kayıt sağlanır.
3-01-Yonga Levha Reçete İşlemi: Refakat kağıdı çıkartılmak istenen yonga levha parçalarında oluşur. Bu parçaların tamamı bize kesim listesini verir. Kesilecek olan parçanın isim, renk, miktar, kalınlık, en-boy bilgileri girilir. Hangi kenarına pvc işlemi uygulanıyorsa seçilir. Üretim esnasında parçaya dübel, zamak gibi hammaddeler monte ediliyorsa, miktar çarpanı dikkate alınarak aksesuarlar bölümüne adedince girilir. Boyanan bir parçaysa hizmet giderlerinden hazırlanmış olan boya çağırılır. Tek yüzeyi boyanıyorsa 1, iki yüzeyi boyanıyorsa 2 miktarı ile kayıt yapılır. (Şekil-6)

02-Genel Reçete İşlemi: Bir kutu içerisine birden fazla hammadde koyan işletmelerin, bunu tek satırda göstermesine olanak sağlar. Örneğin; mobilya sektöründe montaj malzemelerini paketlemek için hazırlanan malzeme poşetleri bu işlem ile gerçekleştirilir. (Şekil-7)

3-03-Reçetedeki Ürünün Montajı: Yonga levha reçete işlemi ile eklenen parçaların montajlama işleminde kullanılır. İstenilen parçalar katsayıları dikkate alınarak gereken adette eklenir. Montajlanmış parçanın ölçü, pvc, aksesuar bilgileri girilerek kayıt yapılır. (Şekil-8)

3-04-Hammadde ekle: Tedarikçiden doğrudan temin edilip, paketin içerisine dahil olan hammaddeler için kullanılan ekrandır. (Şekil:9)
Dikkat: Workcube çalışma prensibi olarak aynı tanımlamanın bulunduğu ikinci bir ürün kartını kabul etmemektedir. Bu nedenle açılan satırların isim tanımlamalarında buna dikkat edilmelidir.
Dikkat: Mobilya tasarım ekranında açılan her paketin içeriği mutlaka bir ürünle doldurularak transfer işlemi yapılabilir. Aksi halde sistem size uyarı vererek bu işlemi gerçekleştirmenize müsaade etmez.

Silme işlemi yapılmak istendiğinde, satırlardaki kutucuklar seçilip Çöp Kutusu butonuna tıklayarak silme işlemi gerçekleştirilebilir. Göster butonu ile ekranın modül-paket-parça başlığındaki hangi satırı işaretlenmiş ise o satır ve altındakileri içeren malzeme listesi ve operasyon listesi açılır. (Şekil-10)

Parçalar bölümünde girilmesi gereken satır işlemleri tamamlandığında, her bir parçaya işlem gören operasyonlarında tanımlanması gerekir. Parçanın içine girerek Dişli Çark butonuna tıklandığında operasyon ekleme sekmesi açılır. İstasyon-operasyon bilgilerinden önceden tanımlanmış ve bağlantısı kurulmuş olan operasyonlar seçilerek kayıt işlemi yapılır. (Şekil-11)
Operasyonların tanımlanması ile üretim planlaması yapılıp, hazırlanan planlar üretime dahil edildiğinde hangi parçanın hangi işlemde olduğu, paketin depoya girip girmediği gibi bilgiler takip edilebilir. Aynı zamanda operasyonun başla-bitir süreleri doğru bir şekilde kayıt edildiğinde, hedeflenen planın gerçekleşme durumu raporlanabilir. Bu kayıtlar zaman etüdünü kapsadığı için standart süreler belirlenip gereken operasyonlar için iyileştirme çalışmaları yapılabilir. Tüm kayıt işlemleri ve iyileştirme çalışmaları doğru bir şekilde raporlandığında, yapılacak olan üretim planındaki sayı ve zaman sınırı daha gerçekçi olarak belirlenebilmiş olur.
Tasarım Kopyalama
Hazırlanmış olan bir ürün ağacı tasarım ekranındaki kopyalama işlemi kullanılarak;
- Ürün ağacı üzerinden özel tasarım işlemleri yapılmak istendiğinde
- Ürün ağacının başka bir rengi hazırlanmak istendiğinde
- Ürün ağacı farklı bir isimle kaydedilmek istendiğinde
- Ürün ağacında değiştirilmek istenen hammaddeler olduğunda ve bu değişikliğin maliyetsel olarak incelemesi yapılmak istendiğinde, bu işlemlerin kolayca yapılabilmesi için kullanılan ekrandır.
Mobilya tasarım ekranındaki kopyalama işlemini sağlayan buton ile ilgili tasarım üzerinden işlem yapılmaya başlanabilir.

1-Sisteme tanımlanmış olan ürün ağacının ismi ve rengini gösterir. (Şekil-12)
2-Değiştirilmek istenen ürün ağacının ismi ve tasarım rengini gösterir. (Şekil-12)
3-Tasarımda tanımlanmış var olan ve yerine değiştirilmek istenen yonga levha ile PVC renk (ler)ini gösterir. (Şekil-12)
4-Tasarıma kaydedilmiş olan ve değiştirilmek istenen hammaddeleri gösterir. Hammaddeler değiştikçe seçilmiş olan hammaddenin maliyeti ile güncelleme yaparak, toplam maliyet değişimini görmeye olanak sağlar. (Şekil-12)
İstenilen değişiklikler yapılıp kaydedilerek çok hızlı bir şekilde yeni ürün ağacı yapısı hazırlanmış olur.
Özel mobilya tasarım uygulaması, işletmede standart olarak üretilen ürünler dışında müşteriye özel olarak bir veya birkaç defalığına üretilmek üzere özel ölçü, renk, hammadde değişikliği gibi talepler geldiğinde kullanılır. Bu işlem her defasında ürün ağacı hazırlamadan işlem hızlılığı sağlar. Aynı zamanda ürün ağaçları için yeni ürün kartlarının açılması yerine alternatif reçeteler oluşturarak sistem üzerinde oluşabilecek kod kalabalığını ortadan kaldırır.

Tasarım kopyalama ile aynı aşamaları içerir. Tasarım adı bölümünde yeni tasarım isminin önüne ‘Özel’ açıklamasının yazılmasıyla ürün kartlarında otomatik güncelleme gerçekleşir. (Şekil-13)

Özel tasarım kopyalama işlemi kaydedildiğinde, karşımıza güncellenmiş ifadelerle mobilya tasarımla aynı olan ekran görüntüsü gelmektedir. Burada önem olan işlem, özelleştirme kutucuğunun işaretlenmesidir. İşaretleme yapılıp güncellendikten sonra ürün ağacı sisteme transfer edilebilir. Aksi halde ürün kartlarında ‘Özelleştirilebilir’ ifadesi işaretli olmadığı için sipariş girişi yapılıp ürün çağırıldığında ilgili ekran gelmez ve işlem yapılamaz. (Şekil-14)
Not: Genel Tanımlarda Modül Transfer Tipi Demonte Ürün olsa bile ‘Özelleştirilebilir’ işaretli tasarımlar Standart Ürün olarak kaydedilir.